Kebab ili kebap

Kebab priprema mesa
Ja sam napravio kućnu verziju kebaba koja po ničemu ne zaostaje za originalom.
Grčka verzija se zove gyros. Razlika je u vrsti mesa (u gyros ide i svinjetina), te začinskoj mješavini u koju dolaze mediteranske trave.
Za kebab ili kebap uzmite batke i dobatke od pileta. Može i od purana, ali samo dobatak.
Meso odvojite od kosti i hrskavica. Kožu i masnoću ostavite na mesu.
Meso polegnite na stranu sa kožom na PVC foliju te zarolajte.
Pri rolanju mesa za kebab pripazite da prije nego folija obavije cjelo meso, samo meso bude tako zarolano da se koža na gornjoj i doljnjoj strani dodiruju. Bolje rečeno da iz vana ne bude ništa vidljivo osim kože.
Zarolajte foliju i sa jedne strane je potpuno zavežite (konac ili slično), zatim rolicu primite za slobodni kraj folije i protresite tako da se meso za kebap dobro sabije.
Ostatak folije koji držite u ruci zarolajte da čvrsto stisne meso, da ne mjenja oblik role te svežite.
Meso za kebab slažite tako da debljina role bude max. 5 cm u promjeru. Role smrznite.
Kebab rezanje mesa
Kebab (slika WIKI DE) je tursko jelo spremljeno od mesa pileta, puretine ili teletine pečeno na specijalnom roštilju.
Smrznute role oslobodite folije, te ih na mašinu za rezanje mesa narežite, dok su još smrznute, na ploške debljine 5mm. (ne tanje!!).
Pustite da se meso za kebab do pola rastopi te ga začinite. Na 500g mesa za kebap dodajte 2 VŽ (12g) začina za kebab i 1 MŽ (6g) soli. Meso nemojte začinjati dok se skroz otopi jer ga onda pri mješanju svog smrvite. Dobro promješajte, ali pazeći da ne podrobite meso.
Začinjeno, do pola rastopljeno meso (tako se neče mrviti), ubacimo u vrelu tavicu i bez masnoće popržimo.
Ako je meso za kebap bilo bez vlastite masnoće ili sa malo masnoće, dodajte slobodno malo ulja.
Kebab pečenje
Za prilog se u kebab stavlja sviježa tanko rezana rajčica, zelena salata (obavezno jedna tvrđa sorta: endivija ili slika salata kristalka ili iceberg .) narezana na tanke rezance cca.8-10mm. širine, mlado bjelo zelje (kupus) narezano na tanke rezance, te crveni luk narezan na tanke ploskice. Sve se prelije sa kebab umakom (tzatziki), te posoli. Ko voli ljuče posipa sa tučenom (mrvljenom) crvenom ljutom paprikom.
Povrće za kebap prije slaganja dobro osušite i kratko podgrijte u mikrovalnoj, ili barem ostavite na toplom štednjaku da se temperira, inaće kebab bude pre hladan. Salati, baš zato šta je tvrđe sorte neće biti ništa ako je čak i zagrijete da bude vruća. ne pretjerujte.
Povrće, meso za kebab i umak možete stavljati u prigrijanu lepinju tzv. Doenner Kebab ili rolati u pečenu tortilju, tada dobijate tzv. Duerum Kebab.
Ja sam radio wrap ili tortilla Kebab, wrap odnosno tortillu možete vrlo lako napraviti sami.
Sam postupak najbolje pogledajte na slici. Prvo gotovu tortillu dobro ugrijte sa obje strane u velikoj tavici, položite ga na ALU foliju. Zatim obavezno ovim redosljedom slažite sastojke: prvo zelena salata, zatim rajčica, pa meso za kabap i na kraju luk ili bijeli kupus.
Posolite i prelijte sa umakom. Umak prelite samo do gornje dve trećine, jer će tijekom jela sam iscuriti do dna.
Preklopite dno, pa zatim zavrnite od sebe, te na kraju preklopite gornju stranu, da dobijete rolu.
Sa aluminijskom foliom radite jednako kao i sa wrap-om, odnosno tortillom, znači prvo dolnji dio preklopite i tek tada zarolajte. Na ovaj način će te skoro sigurno izbjeći da vam tzatziki procuri.
Vrh folije zavrnite, i tek tada otrgnite foliju na vrhu.
Kebab slaganje
Kebab


Jela sa piletinom ili puretinom

 


TAG: piletina • puretina • tortilja • rajčica • luk • mladi kupus • umak • tzatziki
Prosječna ocjena recepta: 4.8 - od 2913 glasova