Pileći paprikaš

Prije nego ste započeli sa samom pripremom pilećeg paprikaša znajte da je za dobar pileći paprikaš osim dobrih satojaka potrebno i dosta vremena, računajte sa 3,5 do 4 sata sve zajedno. Naravno nemorate stalno biti kraj lonca, ali nemojte se preračunati ako očekujete goste.
pileći paprikaš sastojci
• 1,5 kg piletine (ja sam uzeo batke i dobatke) može i cjelo pile te težine
• 500 g crveni luk
• 2-3 (15 g) režnjeva bijelog luka
• 175 g mrkva
• 150 g ajvara
• 0,8 l pasiranih paradajza (gustog sosa bez koštica)
• 0,8 l slatko vrhnje ili (cream fraiche)
• 1 dl bučino ulje
• 2-3 (30 g)  VŽ Vegeta
• 2 VŽ (15 g) slatka mljevena paprika
• 2 VŽ (30 g) koncentrata od rajčice
• 1-2 ljute paprićica
• 1 VŽ peršuna
Najbolje meso za pileći paprikaš je meso pijevca, jer je malo čvršće nego kod pileta, pa se kod kuhanja manje raspada.
Pileće meso odvojite od suvišnih kosti i kožice sa masnoćom.
Masnoću, kosti kožice ne bacajte trebaju nam za kasnije.
piletina
Kosti (kost sa vrha batka i kost sa dna dobatka) stavimo u 1,2 l vode i iskuhamo u ekspres loncu 60 minuta (ovo možete napraviti ili prije same pripreme ili za vrjeme dok se dinsta luk). Ako kuhate u običnom loncu,  juha je gotova kada se kosti raspadaju ko papir, ocjedimo je i stavimo na stranu. Kožice i masnoću lagano prepržite dok ne otpuste sav saft iz sebe , dobro ih istisnite i u masnoću dodajte ulje od buće. Na to ubacite nasjeckani crveni luk, promješajte. Lagano dinstajte dok luk skroz ne omekša i ne poćne se raspadati. Sve mora izgledati kao da je malo zagoreno, ali u tom zagorenom se kriju najbolje arome luka i ulja. To daje slatkasti okus. Na zdinstani luk dodajte ribanu mrkvu i prodinstajte 1-2 minute da mrkva omekani. Nemojte dodavati mrkvu skupa sa lukom, jer se zbog tekućine iz mrkve luk ne izdinsta kako treba. Na omekšalu mrkvu dodajte ajvar i koncentrat od rajčice. Prodinstajte opet da se ajvar i malo zapeče. Tada dodajte nasjeckani bijeli luk, kratko popržite samo da češnjak zamiriši.
[Op. a] Ja za pripremu pilećeg paprikaša koristim ajvar umjesto svježe paprike (koja se stavlja po originalnom receptu), budući da je ajvar u stvari pečena paprika te si time šparam kupovanje paprike (u zimi kad je nema) te njeno naknadno čišćenje i dinstanje.[/Op. a]
pileći paprikaš dinstanje luka.
Podlijemo sve sa pilećom juhom i pasiranim paradajzom, dodamo ljute paprićice, vegetu i crvenu mljevenu papriku. Dobro promješajte i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 45 minuta. Svakih 5-6 minuta sve dobro, do dna, promješajte. Pokupite suvišnu masnoću sa površine. Uzmite štapni mikser i sve dobro izmiksajte.
U izmikasno povrće i juhu za pileći paprikaš stavite pileće meso. Kuhajte daljnjih 30-45 (ovisno o mesu). Također mješajte, do dna, svakih 5-6 minuta.
Umutimo vrhnje sa malo umaka od paprikaša u posebnoj posudi sa strane, da bi izbjegli stavranje grudica.
Umutite vrhnje u paprikaš i neka ključa 2-3 minute, dodajte peršin i pileći paprikaš je gotov. Maknite ga na stranu.
pileći paprikaš priprema
Pileći paprikaš ostavite još jedno 30 min. mirovati i tad je spreman za posluživanje.
Za prilog najbolje domaći žličnjaci ili sve vrste tjestenine, ostavljam vama na volju. Višak se dobro smrzava. Ako se meso pojede, smrznite samo umak pa nabrzinu izdinstate malo mljevenog mesa, umak iz škrinje gore i imate brzi i fini obrok.
Samo nedaj bože pire krumpir ili riža.
Uz pileći paprikaš pije se najbolje hladni gemišt od bijelog graševine.
pileći paprikaš sa žličnjacima


Jela sa piletinom

 


Prosječna ocjena recepta: 4.4 - od 1679 glasova