Muškatni orah | Muškatni oraščić

Muškatni orah | Muškatni oraščić

Podrijetlo i karakteristike muškatnog oraha


Muškatni oraščić porijeklo vuće sa Molučkih otoka (Indonezija), a danas ih se može naći i u Južnoj Americi, Aziji i Africi. Glavni proizvođači danas su Indonezija i Granada.
Drvo muškatnog oraha (lat. Myristica fragrans) je zimzelena biljka visine od 5-18 m, glatkog debla i lišća koje ima oblik elipse gore svijetlije dole tamnije maslinaste boje. Kora je zelenkasto do maslinaste boje.
Vrijeme cvatnje je od ožujaka do srpanja. Na plantažama se uzgajaju pretežno ženske biljke muškatnog oraha.
Muškatni orah je u stvari jezgra sjemena, koje je izvana obavijeno mesnatim polodom između kojih se nalazu ovojnica od sjemenke koja se zove macis i u stvari je drugi začin. Svaki plod ima samo jednu sjemenku.
Jezgra, nama znani muškatni orah, se osim kao začin upotrebljava kao i droga.
Postotak ulja u muškatnom orahu kreće se od 5-13%. Iz muškatnog oraha dobiva se polučvrsto ulje koje zbog svoje koenzistentnosti nazivamo tzv. muškatni maslac.
Ono je crveno-smeđe sa intenzivnim okusom i mirisom na muškatni orah. Destilacijom mrvljenog muškatnog oraha dobijamo eterično ulje, prozirne do bljedo žute boje okusa i mirisa muškatnog oraha.
Kod muškatnog oraha je vrlo važno spomenuti da ga u tropskoj klimi osim insekata napadaju i gljivice koje produciraju kancerogene tvari.
Muskatni orasi sumnjive kvalitete tzv.BWP (broken, wormy, punky) hrvatski: polomljeni, crvljivi, ne smiju se upotrebljavati kao zaćin, premda ga često prošvercaju u mljeveni muškat.
Zato kupujte uvjek cijele muškatne orahe i ribajte ih sami.
Prerada ovakvih oraha u ulje ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje.

Muškatni orah kao začin u kuhinji

Muškatni orah iz gore navedenih razloga koristite uvijek friško riban.
Odlično paše u jelima od krumpira (pire krumpir sa malo muškata), juhama , varivima npr.mahune.
Također u mesnim jelima, te jelima od povrća (karfiol, koleraba, crveno zelje, pasternak, poriluk), sirnim i jelima sa jajima.
Opna u koju je omotan muškatni oraščić je intenzivnijeg okusa nego sam oraščić i upotrebljava se po imenom macis kao začin za razne vrste kobasica.
Iz žuto narančastog mesnatog djela ploda radi se muškatni žele i sirup koji se upotrebljavaju kao nadjev za palačinke ili u koktelima.
Ulje od muškatnog oraha se koristi u prehrambenoj industriji kao pojačivač okusa u pekarskim proizvodima, sirupima i pićima.

Medicinsko značenje muškatnog oraha

U medicini se koristi u lječenju bolesti probavnog trakta , a mast napravljena od mljevenog muškatnog oraščića i vode pomaže kod upala na koži.


Ostali zaćini

 


Prosječna ocjena recepta: 4.6 - od 2569 glasova