Lovor

Podrijetlo lovora


Lovor porijetlom dolazi iz Mala Azija, odakle se proširio po cijelom Sredozemlju. U davnini starog vijeka lovor se smatrao svetim drvetom boga Apolona. Lovorov list se koristi kao ljek, ali isto tako i kao začin. U nas lovor uspjeva u cjeloj dalmaciji kao zimzeleno drvo, živica ili grm.

Lovor kao začinska biljka


Lovor (lat. Laurus nobilis) je zimzelena biljka (drvo) koja raste do 8 metara svoje visine. Ugodnog je mirisa. Lorber se bere kada su mu listovi potpuno razvijeni i kožasti jer mladi listovi pocrne pri sušenju. Suše se na zraku i u sjeni.

Plodovi lovora su male crne bobice, beru se kada su potpuno zrele. Iz sviježih bobica dobiva se lovorovo ulje - zelena zrnata maziva masa aromatičnog mirisa.
lovor

Lovor kao začin


Lovorov list kao začin davno prije se više koristio u našim domačinstvima nego danas. Lorber dodajemo pečenjima, jelima od kiselog kupusa (sarma, Szegedinski gulaš, restano zelje ), ribljim marinadama, kod kuhanja hobotnice ili sipe, raznim umacima, kiselim krastavcima, paprikama, cikli, ali isto tako kao dodatak kod spravljanja jela od divljači, teletine.
Miris lovora pristaje svim jelima. Lorber se ne dodaje jelima zbog ugodnog mirisa već i radi poboljšavanja probave.

Lovor u medicini


Ulje od lovora je za masaže, omekšava podkožne čireve i čvoruge, ljekovito je isto tako kod raznih kožnih osipa, kod nategnutih mišića, kod bolova u mišićima, uganuća zglobova te reumatizma.
Lovor ima antiseptičko djelovanje, jača apetit,sprečava varenje u crijevima, poboljšava probavu, također je dobar kao sredstvo za iskašljavanje. Koristi se u liječenju bronhitisa, prehlade i reumatizma.
Grana lovora ne smije faliti ni u jednoj kuhinji, naime tamo gdje visi lovor ne dolaze muhe i mušice.


Ostali začini

 


TAG: lovor • kiseli kupus • kiselo zelje • začin • riba • peka • dalmatinska kuhinja • pečenje
Prosječna ocjena recepta: 4.9 - od 200 glasova
Lovor je zimzelena biljka (drvo) koja raste do 8 metara visine. List lovora se dodaje pečenjima,jelima od kiselog kupusa (sarma, Szegedinski gulaš, restano zelje),ribljim marinadama. http://moja-kuhinja.com/zacini/lovor.html
Google

FACEBOOK KOMENTARI