Celer

 

celer korjen
celer list

Podrijetlo celera


U 17. stoljeću celer se razvio iz samoniklog divljeg celera koji je rastao u evropskim močvarnim područjima.

Karakteristike celera


Celer je dvogodišnja biljka koja ima mesnat korijen, ugodnog je okusa i mirisa. Celer je aromatična biljka, bogat je eteričnim uljima, okus mu je slatkast i lagano ljut. Iz korijena celera rastu lisne stabljeke koje rastu od 30 - 70 cm. Razvijeni listovi celera imaju jako veliku sličnost sa peršunom.
Razlikujemo tri vrste celera a to su; bijeli celer, zeleni celer i celer koji korijenom nalikuje na bijelu repu.
Biljka i korijen celera vrlo su traženi kulinarski začin, juhe od celera pobuđuju apetit i jačaju otpornost.
Celer možemo nači i pod drugim imenima kao što su: ak, cereviz, pitomi celer, celon, selen, selin, zelena.

Celer u kuhinji


Celer se koristi kao dodatak juhama, čorbama kao i raznim varivima od povrća. Listovi celera upotrebljavaju se u salatama, juhama, sitno sjeckani celerov list sluzi još i za posipanje servirnih i gotovih jela, kao što su pečeno meso, piletina, jela s roštilja i riba, a možemo ga i pohati.
Osušeno sjeme celera upotrebljava se kao poseban začin, najčešće samljeven i pomješan sa solju te dobivamo tzv. celer sol.
Celerova stabljika služi se sirova kao grickalica (bloody marry), poslužuje se zajedno sa sokom od rajčice ili mrkve ili jednostavno uz dodatak dimljenog sira.
Sjemenke celera mogu se umješati u tjesto kod pripreme kruha ili jednostavno posuti po slanim kolačima, salatama ili kuhanom povrću neposredno prije posluživanja. Zbog gorkastog okusa traba obratiti pažnju kod korištenja celerovih sjemenki.
Korijen celera prije upotrebe očistite četkicom kako bi se odstranio ostatak zemlje, zatim ogulimo njegovu vanjsku koru, nasjeckamo ga na kockice i nakapamo limunovim sokom ili jednostavno potopimo ga u vodu gdje smo pomješali malo limunovog soka, jer jedino tako celer neče potamniti u doticaju sa svjetlom.

Celer u medicini


Sjeme celera upotrebljava se u farmaciji kao sredstvo za smirenje,ali isto tako služi za pokrivanje mirisa raznam medikamentima. U pučkoj medicini narodi ga koriste za čiščenje krvi, kože i jačanje nervnog sustava. Celer još pomaže kod oboljenja; reume, gihta, celulita itd.
Prosječna ocjena kategorije: 4.9 - od 314 glasova