Lavanda

Lavanda

Podrijetlo i karakteristike lavande


U hrvatskoj je po lavndi i njenoj proizvodnji poznat otok Hvar.
Lavanda (lat. Lavandula angustifolia) može narasti i do pola metra visine i ima rozasto-plave cvjetove.
Ova divna biljka pripada mediteranu koja se koristi kao lijek ali i kao začin.
Lavanda je visoka, razgranata, trajna biljka, gusto obrasla sjedećim listovima koji su na rubu zavrnuti prema dolje, tamni na naličju, a svjetliji odozgo.
Lavanda je posuta je dlačicama, pa se cijela biljka naizgled čini kao da je sive boje. Oko vrha stabiljke poredani su modri cvjetovi.
Zbog svog lijepog izgleda lavandu često nazivaju "ljepoticom u plavoj odori". Pretpostavlja se da je riječ lavanda izvedenica od latinske riječi lavare koja znači: prati, budući da su Rimljani imali naviku svoje kupke obogaćivati lavandom. U 12. st. Hildegarda iz Bingena u knjizi "Causae et curae" spominje lavandu na popisu biljaka kojima se aromatizira vino.
Danas postoji više od 30 podvrsta i hibrida ove plemenite biljke sa raznim bojama cvijetova, i ljudi ponovno uviđaju njeno značenje, te se zbog trendova zdravog življenja i povratka prirodi sve više komercijalno koristi u zapadnim zemljama.

Lavandu odlikuje slatkasti, cvjetni okus s osvježavajućom citrusnom notom. Aromatična je mirisa i okusa.

Lavanda kao začin u kuhinji


Lavanda se u ishrani koristi lavandin list i cvijet, u sviježem ili suhom obliku, i to kao: dodatak salatama, juhama, džemovima.
Cvijetovi lavande mogu se ušečeriti, odlićna je kao dodatak mesnim jelima, a najpopularnija je u desertima i aromatiziranim napitcima. U teglu meda stavite struk lavande i dobićete aromatičan lavandin med.
A može se koristiti kao zamjena za ružmarin, tj. dobra je u svim jelima u kojima ima ružmarina. Lavanda se prvenstveno koristi u kuhinji, pripremanje jela mediteranske kuhinje.

Lavanda u kozmetici i medicini


Od lavandinog lista kuha se ljekovit čaj.
Od lavande se rade eterična ulja čiji miris djeluje izrazito umirujuče.
Sušenu lavandu možete objesiti u ormar protiv moljaca ili jednostavno staviti u vazu za ukras.
Odrezane grančice svježe lavande nemojte prati, nego ih samo dobro protresite kako bi skinuli prašinu i riješili se sitnih insekata.
Grančice potom vrtnim konopcem lagano zavežite u bukete, sušite obješene naopako u prozračnoj, tamnoj prostoriji u kojoj temperatura nikad ne prelazi 30°C.
Izbjegavajte sušenje na suncu jer, osim što biljke gube prirodnu boju, zbog prebrzog procesa sušenja gube i svoju prirodnu aromu.


Ostali začini


Prosječna ocjena recepta: 4.7 - od 2692 glasova