Salata od divljih šparoga i jaja

Sastojci za salatu od divljih šparoga i jaja
Za 2 predjela

• 2-3 jaja
• 100 g špica divljih šparoga 1 pušlek
• 1/4 MŽ soli
• 1 MŽ šećera
• 10 g maslaca

• 1/4 MŽ papra
• 1/2 dl maslinovog ulja
• 1 MŽ tamnog balsamiko octa ili kvasine
• 10 g ribanog parmezana
[Savijet] Za salatu od šparoga i jaja koristimo divlje šparoge od kojih se jede samo vrh, glavica i ako su skroz sviježe gornja trećina stabljike. To je mekani, 10-tak cm veliki vrh kojeg možemo lagano odtrgnuti. Srednji dio je također jestiv samo ga morate staviti kuhati par minuta prije nego glavicu. Drvenasti dio stabljike (recimo zadnaj trećina) šparoge nije pogodna za salatu od šparoga, ali se može koristiti sušena i mljevena kao začin. Najjednostavniji način je da krenete savijati stabljiku od polovine prema vrhu, svakih 1-2 cm. Tako dugo dok se stabljika savija nije pogodna za jelo. Od tamo gdje je pukla pa do vrha je dio divlje šparoge koji je najbolji za jelo.
Divlje šparoge su gorkastog okusa koji možemo malo ublažiti ako ih kratko prokuhamo u vodi sa soli, šečerom i malo maslaca. Ne zaboravte prokuhane divlje šparoge staviti odmah u hladnu vodu da bi se prekinuo proces kuhanja i da bi šparoge zadržale ljepu zelenu boju (blanširajte ih).
Pazite da ih ne prekuhate, ne smiju biti mekane nego onako al dente. Obično im je dovoljno 5 min u kipućoj vodi. Smrznute šparoge trebaju duplo manje vremena za kuhanje jer ih je led već smekšao.
[/Savijet]
Kuhanje divljih šparoga i jaja
Jaja skuhajte srednje tvrdo i odmah stavite u hladnu vodu da bi se bjelanjak odvojio od ljuske, time će se kuhana jaja lakše ljuštiti.
Šparoge ocijedite te zaćinite sa paprom, maslinovim ujem i par kapi kvasine ili tamnog balsamiko octa, promješajte.
Ako ste divlje šparoge kuhali u slanoj vodi, dodatno soljenje nije potrebno, inače posolite po ukusu.
Tvrdo kuhana jaja nasjeckajte na četvrtine, a ako radite samo sa žutanjcima njih narežite na kockice (tko ne voli bjelanjke).
Divlje šparoge zaćinite i promješajte. Na tanjur ili zdjelicu prvo u sredinu složite začinjene šparoge, sa strane posložite kuhana jaja i sve pokapajte sa ostatkom dresinga od šparoga. Salatu od šparoga i jaja možete još dodatno pokapati maslinovim uljem. Malo poparite sa šarenom mješavinom sviježe mljevenog papra te dodajte parmezan ili pekorino nariban na listiće.
[Op. a] Šparoge na salatu sa kuhanim jajetom služimo obično kao malo predjelo, budući da je cijena jedne vezice divljih šparoga tolika da za nju možete kupiti i više od kile kvaitetnog mesa. [/Op. a]
Salata od divljih šparoga i kuhanih jaja


Jela od mišancije, mišance i ostalih divljih trava i povrća


Prosječna ocjena recepta: 4.4 - od 1274 glasova