Pesto ala mišancija

Sastojci za pesto od mišancije ili mišance
3-4 porcije pesto ala mišancija

• 350-400 g slikamišancije
• 3,5 dl maslinovog ulja
• 120 g parmezana
• 75 g pinjola ili badema
• 1 MŽ soli
• šećer *
* Šećer samo ako vam se ćini da je pre gorko. Mišancija je divlji, prirodni proizvod te je kod svake "tete" na placu drugi omjer divljih trava i salata.
[Op. a] slikaMišancija ili mišanca je mješavina divljih trava koje se beru u rano proljeće u dalmatinskom priobalju i zagori te po otocima. Bitno je da se trave beru dok ne počnu cvasti i dok stabljike ne postanu drvenaste.
Mišanca ili mišancija se sastoji od sljedećih divljih trava; ušac, kostriš, divlja mrkva, divlji grašak, divlji češnjak, kozja brada, prilipuša, brmbečica, štavljak, grzdulja, divlji radič, divlji matovilac itd. Svaka prodavačica ima svoju mješavinu i zato obožavam mišancu jer nikad neznaš kakav će okus imati na kraju. Jedino pazite sa divljim češnjakom, jer ako pretjerate češnjak može biti pre dominantan u gotovom jelu. Mišancija je sezonski proizvod i trave koje ga čine ovise o vremenu i području branja. Ja kupujem onu sa područja Škabrnje u zadarskom zaleđu.
[/Op. a]
Priprema pesta sa mišancijom ili mišancom
Pinjole lagano poržite na vrućoj tavici da posmeđe. Pazite da ne zagore, svakako ih kad posmeđe odmah izvadite na tanjurić.
Svakako probajte pesto od mišancije u koji ste umjesto pinjola stavili bademe. Bademe također prepržite krtako prije nego li ih izmiksate sa maslinovim uljem. Za prženje uzmite oljuštene bademe.
Mišanciju operite, te trave oslobodite od drvenastih dijelova. Na sam omjer trava ne možete posebno utjecati (jedino ako ih sami berete) ali obratite pažnju da ne stavite pre više divljeg češnjaka.

Mišanciju nasjecite na grubo kuhinjskim nožem (što sitnije usitnite nožem pa je tek onda miksajte. Listovi su dosta tvrdi pa vam lako može stradati motor miksera) te je sa 3/4 maslinovog ulja dobro izmiksajte u multipraktiku.
U posebnoj posudi izmiksajte pinjole sa ostatkom maslinovog ulja. Pinjoli moraju ostati kao mala zrnca, gruba kašica nikako ih nemojte izmiksati da postanu tekući.
Dodajte ih zajedno sa ribanim parmezanom k miksanoj mišanciji te sve skupa dobro izmiksajte u gustu pastu.
Skuhajte špagete i neocijeđene stavite u ugrijanu tavu. Preko njih posipajte pesto od mišancije i ugrijavajte toliko dugo da se parezan u pestu od mišance ne počne otapati.
[Savijet] Nakon jela ocijedite višak maslinovog ulja iz špageta i ohladite ga. Ovo ulje puno je ukusa aromatičnih trava te ga iskoristite za neku salatu. [/Savijet]
Pesto sa mišancijom ili mišancom


Jela od mišancije, mišance i ostalih divljih trava i povrća


Prosječna ocjena recepta: 5.0 - od 3105 glasova