Kadulja | Žalfija

kadulja, žalfija

Podrijetlo i karakteristike kadulje, žalfije


Kadulja još poznata kao žalfija, divlji kuš, prava kadulja, ljekovita kadulja, slavulja, pitomi pelin, je biljka iz porodice Lamiaceae.
Poznato je više vrsta kadulje , ali jedino prava kadulja (lat. Salvia officinalis) se koristi u kuhinji, ostale vrste služe kao ukras.
 
 

Karakteristike kadulje


Kadulja je samonikli, višegodišnji grm koji naraste do 1 metar visine. Uspjeva i u teglama na sjenovitom mjestu.
Pri dnu je drvenast. Srcoliki, na rubovima sitno nazubljeni listovi su sivo zelene boje, hrapavi sa strukturom koja podsjeća na kožu.
Neke sorte imaju vrlo sitne, fine dlaćice na listovima. Žalfija cvate ljubičastim cvijetićima.
[Op. a]Na slici gore je kadulja kakvu kupujemo u teglama , a na slici dolje žalfija stara par godina iz našeg vrta. [/Op. a]
Žalfija, Kadulja

Kadulja, žalfija kao začin u kuhinji

 

Žalfija ima voćno-aromatični, intenzivni okus, zbog čega je treba pažljivo dozirati i ne pretjerano mješati sa drugim začinima.
U kuhinji se od kadulje koriste listovi, sviježe biljke, ali i sušeni budući da kadulja sušenjem ne gubi, nego pojačava aromu.
Listići kadulje prženi u putru su izvrstan preljev za tjesteninu ili posip za pizzu. Probajte pečenu pizzu posipati na kraju umjesto sa origanom, sa mrvljenom kaduljom.
Intenzivan okus izvrsno paše uz teletinu (par listića kod pečenja ispod peke, daje nezaboravni okus), janjetinu, divljač, perad i svinjetinu.
Također stavlja se i u omlete, kod pripreme ribe, sastojak putra sa finim travama, kod kiseljenja krastavaca
Žalfija je izvrstan, rekao bih najbolji začin kod pripreme prženih iznutrica (pileća jetrica pržena na putu sa kaduljom i limunovom travom).
Kadulja zbog svojih antioksidativnih sastojaka sprečava užeglost, te se preporuča kod pečenja na masnoći ili u toplijim djelovima godine.

Medicinsko dijelovanje kadulje, žalfije

Čaj od kadulje, žalfije je odličan za ispiranje upaljenog grla i ždrijela, odlično je sredstvo protiv kašlja, a pomaže i u liječenju upale crijeva, želuca, jetre, žući i urinarnog trakta, regulira znojenje te pročišćava krv.


Ostali začini


Prosječna ocjena recepta: 4.8 - od 2913 glasova